Overzicht Iran

Culturele wandelreis in Iran

De Perzische cultuur behoort tot de oudste ter wereld.
Vanuit Esfahan starten we een rondreis door het fascinerende Iran.
Esfahan kent zijn gelijke niet, deze historische stad heeft een groot aantal bezienswaardigheden waaronder de schitterende Jameh Moskee, Naqshe Jahan plein en Chehel Sotun paleis.

De Zagros bergketen, gelegen in het centrum, is de grootste van het land. In Dena National Park, dat deel uitmaakt van Zagros, maken we een 5-daagse trekking. Vanop de top van Gach Mastan 4450m, hebben we prachtige zichten op de omgeving.
Shiraz, de oude hoofdstad van Iran, is een boeiende plek die niemand onberoerd laat. Nabij gelegen is Persepolis, de belangrijkste restanten van het oude Perzië vind je hier terug.

Lut Desert, de meest uitgestrekte woestijn van het land, één van de warmste plekken ter wereld, herbergt heel wat bijzondere rotsformaties.
Via het relaxte Kerman, bereiken we per trein de metropool van Tehran, hoofdstad van Iran, met o.a. het Golestan paleis en uitgestrekte bazaar.
Iran kent een unieke en zeer rijke cultuur, in combinatie met een verkenning van de centrale bergketen en Lut woestijn kies je voor een gevuld en gevarieerd programma.

Programma

Dag 1 – 01.04  Brussel – Esfahan

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Esfahan via Istanbul.
We worden verwelkomd door de lokale agent op de luchthaven.
Overnachting in een Caravanserai, traditionele Iraanse accommodatie.

Dag 2 – 02.04    Esfahan

Esfahan, 1590m, is de culturele hoofdstad van Iran. Het schitterende Shah plein, dat enkel het Tiananmen plein, China, moet laten voorgaan als grootste ter wereld, biedt een machtige introductie. Rond dit enorme plein staan 2 indrukwekkende moskeeën, Chehel Sotun paleis en Bazar-e Bozorg, zonder uitzondering prachtig afgewerkte, hoogstaande bouwwerken.
Masjed-e Jameh complex is een museum van Islamitische architectuur dat tegelijk een belangrijk gebedscentrum is, een bezoek hieraan is onmisbaar.
’s Avonds eten we in een uitstekend restaurant dat ons laat ervaren dat de Iraanse keuken heel wat te bieden heeft.
2de overnachting in een rustig gelegen Caravanserai.

Dag 3 – 03.04   Esfahan – Sisakht 

Na het ontbijt verlaten we de stad, en rijden we in zuidelijke richting.
We stoppen in het historisch dorp Qehi, dat uit het Sassanid tijdperk dateert. Kheir Abad kasteel, de moskee en de ondergrondse kanalen zijn de voornaamste bezienswaardigheden. Onderweg komen we nog verschillende andere dorpen tegen.
We komen aan in het bergdorp Sisakht, 2240m in de Dena bergketen, die deel uitmaakt van Zagros. Hier verblijven we in een traditioneel guesthouse, waar we ook lunchen.
We gaan dan te voet verder tot aan een grot, die we gedurende twee uur verkennen.
’s Avonds krijgen we een lokale maaltijd geserveerd.

150 km – 4,5 u rijden

Dag 4 – 04.04   Dena Nationaal Park

We rijden ongeveer een uur verder in de richting van het Nationale Park van Dena.
Hier start onze 5-daagse trekking. We gaan vandaag naar het centrale deel van het park, door wouden en langs rivieren.
In de late namiddag bereiken we de eerste kampplaats.

15 km – 5 u wandelen – 800m klimmen/350m dalen

Kampplaats 2400m

Dag 5 – 05.04   Dena Nationaal Park

We zetten de trekking verder langs bergflanken door bosrijk gebied. We bevinden ons nu in het Dena National Park. Onderweg bezoeken we een kweekcentrum van Iraanse herten, en de hoogste waterval van Dena NP. In deze regio leven o.a. wolven, bruine beren en luipaarden.
We komen aan op onze tweede kampplaats waar we opnieuw in tenten overnachten.

11 km – 5 u wandelen – 700m klimmen/600m dalen

Kampplaats 2450m

Dag 6 – 06.04   Dena Nationaal Park

Vandaag moeten we verschillende rivieren oversteken en komen onderweg een aantal watervallen tegen.
Er worden in Dena Mountains vaak herten gespot.
We bereiken de volgende kampplaats van de trekking in de namiddag, waar we kunnen relaxen.

8 km – 5 u wandelen – 800m klimmen/650m dalen

Kampplaats 2550m

Dag 7 – 07.04   Dena Nationaal Park

Na het ontbijt staat er een stevige klim op het programma die ons naar 3700m zal brengen. Van op de pas hebben we mooie zichten op de omgeving.
We zitten nu in het hart van het massief en hebben reeds zicht op een aantal toppen in de omgeving, waarvan we er morgen enkele zullen beklimmen.
Er wordt een alternatieve route voorzien voor wie het liever wat rustiger aandoet.
Hier klim je minder dan 600m, en slaap je op 3200m hoogte.

11 km – 7 u wandelen – 1400m klimmen/350m dalen

Kampplaats 3750m

Dag 8 – 08.04   Gach Mastan

Vroege start, want dit wordt een lange wandeldag met heel wat klimmen/dalen.
De eerste top die we bereiken is Hoz Hal, gelegen op 4350m.
We gaan verder bergafwaarts over de bergkam en gaan onderweg over Bijan 1 & 2,  Morgol, en Ghezel Ghaleh, allemaal + 4000m bergen.
In de namiddag bereiken we Gach Mastan, met 4450m is dit de hoogste piek in het Zagros gebergte. Via een andere route bereiken we 2,5 uur later onze voertuigen.
Net zoals gisteren kan de dag van vandaag ook heel wat minder actief gedaan worden voor wie de vele hoogtemeters liever niet doet. Je wandelt dan 5 uur, met ongeveer 600m hoogteverschil.
We rijden van hieruit rechtsreeks naar Shiraz, 1585m, waar we de komende twee nachten in een comfortabel hotel overnachten.

14 km – 9 u wandelen – 1050m klimmen/1800m dalen

220 km – 3 u rijden

Dag 9 – 09.04   Shiraz

Gedurende verschillende dynastieën was Shiraz de hoofdstad van Iran. Niet te missen zijn de Narenjestan tuin, de mooiste tuin die je in de stad kan vinden, de elegante roze moskee ‘Nasir-al-Molk’, en de tombe van Hafez.
Bazar-e Vakil is één van de boeiendste bazaars van Iran.

Dag 10 – 10.04   Pasargad – Persepolis

Vanuit Shiraz rijden we naar Persepolis, waar de cultuur van het Achaemenid rijk tot zijn hoogtepunt kwam. Een Unesco werelderfgoed site, met monumentale poorten, imposante trappen en zuilen. Nadien bezoeken we de tombe van de voormalige heerser Cyrus de Grote: Pasargad. Via woestijnlandschappen rijden we verder naar Saadat Shahr, gelegen in het centrum van Pasargadae.
Hier overnachten we in een traditioneel guesthouse.

Dag 11 – 11.04  Saadat Sahr – Meymand

We rijden verder tot het historische dorp van Meymand. Onderweg stoppen we in het Maj kasteel, dat we na 1,5 uur klimmen bereiken, met panoramische zichten van de omgeving. Rond de middag bereiken we Meymand, waar we in een handgemaakte grot verblijven, die meer dan 4000 jaar oud is. Na een maaltijd, die we samen met lokale mensen nemen, bezoeken we het dorp waar zich o.a. een klein regionaal museum bevindt, en een coöperatieve waar traditioneel brood en handicrafts worden vervaardigd.
Nadien wandelen we naar de Eshkaft grot, die in de omgeving ligt.

4 u wandelen – 280 km – 4 u rijden

Dag 12 – 12.04  Lut desert – Shafi Abad

We starten vroeg en rijden naar Shafiabad, het laatste dorp voor we de uitgestrekte Lut woestijn binnenrijden. Onderweg stoppen we aan de Shazdeh tuin, een Unesco werelderfgoed site. Sirch is een exotisch dorp dat we kort bezoeken, we komen ook een bijzondere boom tegen die meer dan 1000 jaar oud is. In Shafiabad bezoeken we het ondergrondse reservoir en het oude gedeelde van het dorp.
We overnachten opnieuw in een traditioneel guesthouse.

345 km – 4,5 u rijden

Dag 13 – 13.04  Lut desert

Na het ontbijt rijden we per 4×4 verder naar Lut Desert, de grootste woestijn van Iran. Hier treffen we onmetelijke zandlandschappen aan, en bizarre rotsformaties, lokaal Kalouts geheten. We maken verschillende stopplaatsen en lunchen in the middle of nowhere. Hierna rijden we naar één van de heetste plaatsen ter wereld: Gandom Beryan. Hier werden al temperaturen van 70°C gemeten – juli – in april is het rond 35°C. Deze omgeving is zeer fotogeniek, we maken hier een korte wandeling.
Onze gids zorgt voor het diner aan ons tentenkamp, dat midden in de woestijn is gelegen. Een zonsondergang meemaken hier is prachtig.

Dag 14 – 14.04  Kerman

Ook bij een zonsopgang stelt Lut desert niet teleur. We ontbijten aan de kampplaats en rijden nadien verder naar Kerman. Deze stad, die aan de rand van de woestijn is gelegen, heeft o.a. een boeiend antropologisch museum, en een grote aantrekkelijke bazaar.
‘ Avonds begeven we ons naar het station om een nachttrein te nemen naar Tehran.
Dit zijn comfortabele treinen waar we in  bedden overnachten.

4×4 200 km – 3 u rijden

Trein 800 m – 9 u rijden

Dag 15 – 15.04  Tehran

We komen ’s morgens toe in Tehran en maken ons klaar om de 2de grootste metropool (na Cairo) van het Midden-Oosten te verkennen. In de voormiddag bezoeken we Golestan Palace, een Unesco Werelderfgoed, het oudste historisch monument van de stad dat uit 17 paleizen en musea bestaat. De koninklijke woonst van de ‘Qajars’, de toenmalige heersers , vormt een oase van rust in het centrum van de stad.
De enorme bazaar van Tehran telt in totaal meer dan 10km aan gangen, veel mensen doen hier nog steeds hun dagelijkse inkopen. Nadien bezoeken het E-Honar Mandan, ‘Artist’ park, een ruim park waar we de reis op een relaxte manier kunnen afsluiten.

Dag 16 – 16.04  Tehran – Brussel

Internationale vlucht vanuit Tehran naar Brussel via Istanbul

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

01.04.23         16.04.23        Beschikbaar                3.075€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Esfahan / Tehran – Brussel
 • Treintraject Kerman – Tehran
 • Alle overnachtingen
 • Alle verplaatsingen tijdens de reis met privé vervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Engelstalige gids tijdens de trekking
 • Culturele, Engelstalige gidsen
 • Alle maaltijden
 • Inkom bezienswaardigheden
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Verplichte Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Fooien
 • Optionele excursies
 • Visumkosten

Aantal deelnemers

Min. 6 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 775€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

1 inschrijving

1 man (57)

Reisdocumenten

Voor Iran heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Daarnaast heb je ook een visum nodig om Iran te bezoeken.
Klik hier om je E-visum aan te vragen.

Transport

Internationale vlucht

Er wordt vanuit Brussel naar Esfahan gevlogen via Istanbul met Turkish Airlines
Er wordt vanuit Tehran naar Brussel gevlogen via Istanbul met Turkish Airlines
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen zijn E-Ticket

Treinverbinding

Comfortabele trein vanuit Kerman naar Tehran

Privé vervoer

Tijdens de gehele reis beschikken we over privé voertuigen voor alle verplaatsingen die we maken. Gezien de toestand van de wegen zullen dit 4×4 voertuigen zijn voor sommige trajecten.

Overnachtingen

Comfortabele hotels

Tijdens de reis overnachten we in degelijke, centraal gelegen hotels

Guesthouses

We slapen verschillende keren in eenvoudige guesthouses, die door lokale mensen worden uitgebaat.

Tenten

Tijdens de trekking  slapen we in ruime tenten die per 2 personen gedeeld worden.

 • Toeslag éénpersoonskamer/tent: 465€

Maaltijden

We gaan ’s avonds steeds op restaurant, tijdens de home stay overnachtingen nemen we het avondmaal ter plekke.
Lunch bestaat uit een lichte snack, of pick-nick tijdens de trekking.
De Iraanse keuken is gevarieerd, met veel regionale specialiteiten.
Plov is het nationale gerecht (witte rijst met vlees en/of groenten). Alcoholische dranken zijn doorgaans niet beschikbaar.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 u. later dan in België in april.

Taal

De officiële taal in Iran is Perzisch, in bepaalde regio’s, zoals Koerdistan, worden andere dialecten gesproken.

Klimaat

De lente en herfst zijn de beste periodes om Iran te bezoeken.
De temperaturen zijn mild en het is overwegend zonnig.
In het Zagros gebergte liggen temperaturen gevoelig lager, ’s nachts rond het vriespunt.
Gemiddelde temperatuur in april:

 • Tehran: 22°-24°C
 • Esfahan: 20°-22°C
 • Kerman: 24°-26°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance. Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht. Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Tijdens de trekking wandelen we gemiddeld 5 tot 6 uur per dag.
Het gaat over afwisselend terrein, vaak met steenpuin, en er wordt heel wat geklommen (en gedaald). Er zijn twee dagen waarbij we 7 tot 10 u wandelen, en er 1700 tot 2200 hoogtemeters worden gedaan. Voor deze 2 dagen kan een alternatieve route voorzien worden voor personen die liever niet zoveel klimmen/dalen.
Je legt dan een kortere route af 5 tot 6 uur wandelen.

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding.
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.
Tijdens de trekking in het Zagros gebergte worden we bijgestaan door Engelstalige, lokale gidsen die hun streek zeer goed kennen.
Tijdens alle stadsbezoeken en Lut woestijn zal er steeds een culturele, Engelstalige gids bij ons zijn.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Iran worden doorgaans dezelfde stopcontacten gebruikt als in Europa 220V.
Om op zeker te spelen kan je een universele adapter meenemen.

Financiën – Budget

De lokale munt in Iran is Iraanse Rial (IRR).
Klik hier voor de huidige wisselkoers. Geldautomaten zijn er voldoende in Iran, maar die aanvaarden niet allemaal buitenlandse kaarten. Neem voor alle veiligheid wat cash mee, zowel USD als € worden aanvaard in wisselkantoren.
Zorg ervoor dat je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee, Visa of MasterCard worden het meest aanvaard.
Reken op zo’n 150€ plaatselijke uitgaven (drank, fooien).

EHBO

Medische voorzieningen zijn in de steden zijn goed. Buiten de steden zijn medische voorzieningen primitief. Een bijstandsverzekering wordt sterk aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen. Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in. Aanbevolen persoonlijke medicatie: Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht. Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist. Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen.
Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de voertuigen voor bagage, een koffer, of een soepele reistas. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.
Er worden lastdieren gebruikt tijdens de trekking en de bagage wordt in zakken gestoken.
Om op veilig te spelen is het aan te raden een waterdichte zak te voorzien voor essentiële items (50l).

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 28l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).
Iran is een moslimland waar een andere dresscode geldt als in Westerse landen.
Om problemen te vermijden moet die dan ook opgevolgd worden. Voor mannen betekent dit geen short of mouwloze T-shirts. Voorzie niet enkel een jeans, maar ook een lichte broek voor in de steden. Voor vrouwen betekent dit geen ontblote armen of schouders, geen korte rokken en steeds haar bedekt met een sjaal. Tijdens de trekking worden de regels minder strikt toegepast en hoeft het haar niet bedekt te worden.

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein
 • Sportschoenen, sandalen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Slaapzak (Comfortzone 0°C)
 • Slaapmatje (type Thermarest aanbevolen om slaapcomfort te verhogen)
 • Opblaaskussentje (optioneel)
 • Fleece/windstopper
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short/zwemshort
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve veters
 • Zakmes
 • Wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
 • Wastouw
 • Iets om te lezen
 • Spiegeltje
 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijzing

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Couchsurfing in Iran: Couchsurfing is officieel verboden in Iran. Ontdekking van Iran achter gesloten deuren, dat heel wat liberaler blijkt dan de meeste mensen denken.
Auteur: Stephan Orth

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald. Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Indien gewenst kan steeds besproken worden om een reis te verlengen. Neem gerust contact op voor de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Iran - moskee
Iran
Iran - markt
Iran
Iran - moskee
Iran
Iran - moskee
Iran
Iran - gebouw
Iran
Iran - cultuur
Iran
Iran - bergen
Iran
Iran - moskee
Iran
Iran - markt
Iran
Iran - rotsen
Iran
Iran - cultuur
Iran
Iran - bergmeer
Iran
Iran - cultuur
Iran
Iran - cultuur
Iran
Iran - bergen
Iran
Iran - bergen
Iran
Iran - bergen
Iran
Iran - tuin
Iran
Iran - moskee
Iran
Iran - bergen
Iran
Iran - moskee
Iran