Overzicht Japan Hokkaidō

Wandelreis op het meest afwisselende eiland van Japan

Ontdek het minder gekende noordelijke eiland Hokkaidō, waar de grootste en mooiste natuurparken van het land liggen.
Japan is vooral gekend voor de vele tempels, zen tuinen en sushi.
Heel wat minder mensen weten dat het  één van de meest gevarieerde landen in Azië is.
Nergens in Japan is die verscheidenheid beter zichtbaar dan in het uiterst noordelijk gelegen eiland: Hokkaido.
De meest uitgestrekte nationale parken van het land liggen hier, die via de vele wandelpaden uitvoerig kunnen verkend worden.
Verschillende dagen brengen we in Daisetsuzan NP door, waar nog heel wat vulkanische activiteit terug te vinden is.
We gaan tot op de top van twee actieve vulkanen, met panoramische zichten van de omgeving.

Rishiri is een eiland dat we per ferry bereiken. Zowat het volledige eiland wordt ingenomen door een imposante vulkaan, die we zullen beklimmen. Rebun-Tō, een nabijgelegen, kleiner eiland, loont eveneens de moeite, tijdens de zomer kan je hier veel wilde bloemen terugvinden.
Via een desolate weg die langs de wilde Okhotsk zee loopt bereiken we het schiereiland Shiretoko. Naast de prachtige natuur, tref je hier de grootste concentratie bruine beren in Japan aan.
Met wat geluk kunnen we ze observeren tijdens één van de wandelingen die we hier maken.

Akan National Park is gekend voor de mooie meren die je hier kan terugvinden, verschillende zijn van vulkanische oorsprong.
De indrukwekkende Meakan Dake is de perfecte plek om Hokkaidō af te sluiten.
Tijdens de gehele reis beschikken we over een eigen voertuig, waardoor de reis erg comfortabel verloopt.

Mogelijkheid tot 4-daagse verlenging naar Yakushima, met zijn mysterieuze, subtropische wouden die uniek zijn in Japan.

Programma

Dag 1 — 13.08 Brussel-Sapporo

Vanuit Brussel naar Sapporo.

Dag 2 — 14.08 Sapporo

Aankomst in Sapporo, de aangename hoofdstad van Hokkaidō. Met ons ruim huurvoertuig rijden we naar ons comfortabel, centraal gelegen hotel. In de namiddag verkennen we het centrum van de stad.

60 km – 1 u rijden

Dag 3 — 15.08 Sapporo-Tokachi Dake

We rijden noordelijk naar het Daitsetzusan National Park. Diepe valleien, uitgestrekte wouden, watervallen, meren, vulkanische activiteit, en een unieke fauna en flora, maken hier een erg gevarieerde plek van. Gedurende 3 dagen verkennen we dit indrukwekkende park, dat met voorsprong het grootste van Japan is. Overnachting in Tokachidake Hotspring 1270m.

170 km – 3 u rijden

Dag 4 — 16.08 Sapporo-Tokachi Dake

Vanuit onze accommodatie, aan de voet van de Tokachi-dake berg gelegen, vertrekken we naar de top van deze actieve vulkaan. Het is de hoogste berg van de Tokache vulkanische groep, 2077m. Hier kan zelfs in volle zomer nog sneeuw liggen. De route, die goed is aangeduid, brengt ons langs knappe vulkanische landschappen. Via dezelfde route keren we terug. Éénmaal terug in de accommodatie wacht ons een onsen, ideaal om te relaxen na de eerste beklimming van de reis.

12 km – 7 u wandelen – 1140 m klimmen/dalen

Dag 5 — 17.08 Tokachi Dake-Asahi Dake

Vanuit Tokachidake rijden we naar Asahidake onsen 1030m, in het noorden van het Daisetsuzan NP gelegen. Onderweg veel bloemen, de Furano-Bei regio is gekend voor de lavendelvelden die in de zomer in bloei staan. We komen toe in ons hotel dat ideaal gelegen is voor morgen. In de namiddag maken we een verkennende wandeling in de omgeving.

70 km – 1,5 u rijden / 4 km – 1,5 u wandelen

Dag 6 — 18.08 Asahi Dake

We nemen een kabelbaan die ons meteen 550m hoger brengt. We zien reeds vulkanische activiteit, enorme rookpluimen die we van ver kunnen zien, het maakt ons duidelijk dat het om een actieve vulkanische zone gaat. Het gaat geleidelijk omhoog, met enkele steile secties onderweg. Op de top van Asahi dake, de hoogste berg op Hokkaido 2290m, hebben we wijde zichten van de omgeving. Het hotel beschikt ook hier over een onsen (Japans bad).

7 km – 5 u wandelen 700m klimmen/dalen

Dag 7 — 19.08 Asahi Dake-Rishiri

Vandaag wordt er heel wat gereden, we rijden dwars door het centrum van Hokkaidō tot het uiterste noordwesten. We komen toe in Wakkanai, waar alles is aangeduid in het Japans én in het Russisch. Hier is het mogelijk om per boot naar verschillende Russische bestemmingen te gaan, waaronder Vladivostok. De komende dagen hebben we onze voertuigen niet nodig, we laten ze in Wakkanai achter. Per ferry reizen we verder naar Rishiri Island. De komende 3 nachten verblijven we op het Rishiri eiland, dat volledig gedomineerd wordt door de gelijknamige vulkaan.

280 km – 5 u rijden / 1u 45m varen

Dag 8 — 20.08 Rishiri-Zan

Op tijd ontbijt want er staat een stevige dag op het programma. We worden naar de start van de wandeling gebracht, gelegen op 220m. We starten door bosrijk gebied en klimmen geleidelijk langs een goed aangelegd pad. Onderweg hebben we verschillende viewpoints. Het pad is overwegend bedekt met steenpuin en boomwortels. Onderweg komen we een (onbemande) hut tegen, ideaal als picknick plaats. Na de lunch wordt het pad steiler, er komen ook trappen aan te pas. Het laatste stuk kost een inspanning, maar de zichten van op de top zijn schitterend. Hier kan je bij goed weer de zee langs alle kanten zien liggen. We keren langs dezelfde weg terug.

16 km – 9 u wandelen – 1500 m klimmen/dalen

Dag 9 — 21.08 Rebun-Tō

Vanuit Rishiri Island nemen we een ferry naar Rebun-Tō. Dit kleinere eiland kent heel wat minder hoogteverschil, wat welkom zal zijn na de inspanningen van de dag voordien. In de zomer vind je hier veel bloemen terug. We doen het rustig aan en hebben keuze uit verschillende wandelroutes. We zien Rishiri-Zan van hieruit liggen, omwille van de gelijkenis ook mini Fuji geheten. We keren terug per ferry naar Rishiri waar we een laatste nacht doorbrengen.

6 km – 3 u wandelen – 1,5 u varen

Dag 10 — 22.08 Rishiri – Shiretoko

Per ferry keren we terug naar Wakkanai waar we opnieuw over ons voertuig beschikken. We rijden verder naar het meest noordelijke punt van Japan. We bevinden ons nu aan de Okhotsk zee, die Japan van Rusland scheidt. In vogelvlucht is Kamchatka niet meer zo ver af. De Okhotsk zee heeft een terechte reputatie voor zwaar weer, zelfs grote schepen hebben het hier soms moeilijk. De Kuril eilanden, die vroeger Japans grondgebied waren, behoren momenteel tot Rusland. Het blijft een dispuut met Japan, dat de eilanden claimt. Een mooie rit langs desolate landschappen laat je kennismaken met een totaal andere kant van Japan. Overnachting in goed gelegen accommodatie.

400 km – 6 u rijden – 1 u 45 min varen

Dag 11 — 23.08 Rausu Dake

We zijn nu op Shiretoko Peninsula, één van de meest afgelegen gebieden van Hokkaidō. Een Unesco werelderfgoed site omwille van de unieke flora en fauna. Hier bevindt zich de grootste concentratie bruine beren in Japan. We rijden naar de start van onze volgende wandeling: RausuDake, met 1661m het hoogste punt van het schiereiland. Het laatste stuk moet er geklauterd worden, hoogtevrees heb je hier beter niet. Wie wil kan het laatste stuk overslaan.

14 km – 8 u wandelen – 1460m klimmen/dalen

Dag 12 — 24.08 Shiretoko – Akan NP

In de voormiddag rijden we naar Shiretoko pas 740m. Mount Rausu is van hieruit duidelijk zichtbaar. We maken een korte wandeling in het Shiretoko NP die ons naar Lake Rausu brengt. Onderweg komen we verschillende kleine meren tegen. Om de moerasachtige ondergrond te vermijden gaan de natste secties via een board walk. Nadien rijden we verder naar onze volgende bestemming van de reis: het Akan National Park.

6 km – 2,5 u wandelen / 160 km – 3 u rijden

Dag 13 — 25.08 Mashū Dake

Mashū-Ko geldt voor velen als het mooiste meer in Japan. Het is gekend voor zijn helderheid. De wandeling die we maken loopt langs het meer tot aan de top van Mashū-Dake, gelegen op 857m. Onderweg hebben we goede zichten op de omliggende bergen. Nadien rijden we verder naar het zuidelijke deel van het park. Hier overnachten we in de omgeving van Meakan dake, waar we morgen een wandeling maken.

14 km – 5 u wandelen – 350m klimmen/dalen.

Dag 14 — 26.08 Meakan Dake

Meakan-dake, 1499m, is de hoogste berg van het Akan National Park. Via een goed aangeduid pad volgen we een route die door een dicht woud loopt. Het pad is bedekt met vele boomwortels, onderweg hebben we reeds zicht op de vulkaan. Eénmaal boven hebben we panoramische zichten met iconische vulkanische beelden. Via een andere route keren we naar beneden en komen langs verschillende ravijnen (op veilige afstand). Onnetō meer is een rustgevende plek, ideaal om de wandeling af te sluiten.

11 km – 6 u wandelen – 850m klimmen/dalen

Dag 15 — 27.08 Akan – Sapporo

Vanuit het Akan NP rijden we terug richting Sapporo. Een mooie route waar we o.a. de zuidelijke bergen van het Daizetsuzan NP te zien krijgen. We rijden rechtsreeks naar Chitose Airport voor de vlucht naar Osaka, met aansluitend de internationale connectie naar Brussel.

260 km – 3,5 u rijden

Dag 16 — 28.08 Aankomst Brussel

Vanuit Osaka terug naar Brussel.

VERLENGING YAKUSHIMA

Dag 15 — 27.08 Akan – Sapporo – Kagoshima

Vanuit het Akan NP rijden we terug richting Sapporo. Een mooie route waar we o.a. de zuidelijke bergen van Daizetsuzan NP te zien krijgen. We rijden rechtsreeks naar Chitose Airport voor de vlucht naar Kagoshima via Tokyo. Kagoshima is een aangename stad in het zuiden van het eiland Kyushu gelegen.

Dag 16 — 28.08 Kagoshima – Yakushima

Een comfortabele ferry brengt ons naar Yakushima, waar een subtropisch klimaat heerst. We worden opgehaald aan de haven door de vriendelijke eigenaars van onze accommodatie, waar we de komende drie nachten verblijven. Yakushima is een relaxed eiland met weinig verkeer.
In de namiddag maken verkennen we de omgeving, en bezoeken o.a. een indrukwekkende waterval.

Dag 17 — 29.08 Yakushima

Yakushima is grotendeels bedekt met prachtige bossen, die vaak bedekt zijn met mos, wat een bijzondere sfeer creëert. Duizendjarige cederbomen, apen, bergen en een heel circuit aan wandelroutes maken het tot een topbestemming om op een actieve manier te verkennen.
Vanuit onze accommodatie gaan we naar de start van de wandeling en brengen een volledige dag in de dichte bossen van Yakushima door.

23 km – 7 u wandelen – 700m Klimmen/dalen

Dag 18 — 30.08 Yakushima

Wie wil kan vandaag het eiland per elektrische fiets verkennen. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen, onsen die rechtsreeks in zee uitkomen, en heb je een grote kans om apen of herten te zien. Wie het liever wat actiever doet, kan opteren voor een tweede wandeling, waarbij opnieuw heel wat geklommen wordt.

15 km – 7 u wandelen – 600m Klimmen/dalen

Dag 19 — 31.08 Yakushima – Osaka

Vanuit Yakushima vliegen we via Kagoshima naar Osaka, met internationale aansluiting naar Brussel.

Dag 20 — 01.09 Osaka – Brussel

Vanuit Osaka terug naar Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid                     Prijs

13.08.22        28.08.22          Beschikbaar                            4.545€

Verlenging Inclusief

13.08.22        01.09.22          Beschikbaar                             5.445€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Sapporo / Osaka – Brussel
 • Ferry Rishiri – Rebun-Tō
 • Alle overnachtingen
 • Eigen vervoer gedurende de gehele reis
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Alle maaltijden
 • Luchthaventaksen

Inclusief verlenging

 • Binnenlandse vlucht Sapporo – Tokyo – Kagoshima
 • Binnenlandse vlucht Yakushima – Kagoshima – Osaka
 • Ferry Kagoshima – Yakushima
 • Alle maaltijden
 • Alle overnachtingen

Exclusief

 • Excursies
 • Verplichte verzekering
 • Persoonlijke uitgaven, dranken, fooien

Aantal deelnemers

Min. 4 deelnemers / Max. 9 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1545€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

1 Inschrijving

1 vrouw (44)

Reisdocumenten

Voor Japan heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst. Je hebt geen visum nodig om Japan te bezoeken indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Efficiënt vluchtschema vanuit Brussel naar Sapporo.
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen het E-Ticket.

Binnenlandse vluchten

Indien je voor de verlenging kiest worden de binnenlandse vluchten uitgevoerd door de Japanse maatschappij JAL

Vanuit  Sapporo via Tokyo naar Kagoshima
Vanuit Yakushima via Kagoshima naar Osaka

Privé voertuig

Tijdens de gehele reis beschikken we over een eigen, comfortabele minivan met ruim voldoende plaats voor bagage.

Ferryboot

We nemen een aantal keer een ruime ferryboot.

Overnachtingen

Comfortabele Hotels

Tijdens de reis overnachten we verschillende nachten in degelijke hotels, die alle comfort bieden dat je kan verwachten.

Ryokan

Ryokan betekent traditionele, Japanse accommodatie. Hier wordt er op tatami matten geslapen, zijn er uitgebreide maaltijden, en is er steeds een ‘onsen’ aanwezig. Een onsen is een gemeenschappelijk badhuis met natuurlijk warm bronwater, erg welkom na een lange wandeldag.

Guesthouse

We slapen een aantal nachten op eenvoudigere plekken, die kleinschaliger en persoonlijker zijn.

 • Toeslag éénpersoonskamer: 695€

Maaltijden

Japan heeft één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. In het diepe, koude water rond Hokkaidō wordt veel gevist, wat voor een groot aanbod zorgt. Ontbijt wordt steeds voorzien op de accommodatie, soms nemen we hier alle maaltijden.
Tijdens de wandelingen nemen we een picknick mee.
’s Avonds gaan we telkens op restaurant.

Tijdsverschil

Het is in Japan 7 u. later dan in België in augustus.

Taal

De officiële taal in Japan is Japans.
Er worden heel wat regionale dialecten gesproken.

Klimaat

De beste periode om Hokkaidō te bezoeken is van juni tot september.
Omwille van de noordelijk gelegen ligging, valt er buiten deze periode veel (winterse) neerslag. Tijdens de winter vallen er in Hokkaidō enorme hoeveelheden sneeuw. Het is dan ook een populaire wintersportbestemming.
In juli is het vaak zonnig, met stabiel weer. In sommige, afgelegen gebieden, zoals Rishiri of Shiretoko, kan er soms mist hangen. Yakushima wordt tijdens de zomer af en toe getroffen door tropische regenbuien. Gemiddelde temperatuur in augustus:

 • Sapporo: 24-26°C
 • Rishiri: 20-22°C
 • Shiretoko: 18 – 20°C
 • Yakushima: 28 – 30°C

Klik hier voor up-to-date weersinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier terug.

Fysiek niveau

Voor deze reis moet je over een degelijke basisconditie beschikken.
Er worden enkel dagwandelingen afgelegd, waarvan sommige een groot hoogteverschil inhouden, tot 1500m klimmen/dalen.
Er wordt tussen de 5-8 uur per dag gewandeld. De paden zijn doorgaans goed aangelegd, vaak met rotsachtige ondergrond, met geregeld boomwortels.
Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
Niveau 2/3 – Dag 8, 11 & 17 Niveau 3
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Japan worden andere stopcontacten gebruikt dan in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee.

Financiën – Budget

De lokale munt is Japanse Yen – JPY.
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Geldautomaten zijn wijdverspreid in Japan, het is niet nodig om cash mee te nemen.
Zorg ervoor dat je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee, Visa of MasterCard worden het meest aanvaard.

Reken op zo’n 150€ plaatselijke uitgaven (drank).

EHBO

Medische voorzieningen zijn zeer goed in Japan.
Een bijstandsverzekering wordt sterk aangeraden, medische kosten kunnen zeer hoog oplopen in Japan.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen.
Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in het voertuig voor bagage. Dit kan een koffer zijn, of een soepele reistas. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, min 30l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende.
Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor zwaar en bergachtig terrein (bij voorkeur enkelomsluitend)
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece/Windstopper
 • Wandelbroek(en)
 • Handdoek
 • Short/zwemshort
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Hokkaido Highway Blues: Boeiend verhaal van een westerling die Japan eind jaren ’90 al liftend verkend.
Auteur : Will Ferguson
Informatie Hokkaido

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen. Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Asahi Take
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - maaltijd
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - apen
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - beer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Rishiri
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Mount Rashū
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Rishiri
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - rivier
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Asahi-Dake
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Asahi-Dake
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - waterval
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Rishiri vulkaan
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Lake Mashū
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Yakushima
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - natuur
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - natuur
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - bos
Japan-Hokkaidō