Overzicht Brazilië

Actieve reis in het minder bezochte noordelijke deel van het land.

Groepsreis Brazilië, het grootste land van Latijns-Amerika, dat een enorme verscheidenheid aan landschappen heeft.
We starten de reis in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahía. Candomblé (Afro-Braziliaanse religie), Portugese architectuur, Afrikaanse drums, en koloniale kerken creëren een unieke sfeer.
In het Nationale Park Chapada Diamantina vind je diepe valleien, watervallen, bijzondere rotsformaties en rivieren. Een ideaal gebied om een 3-daagse trekking te maken die ons tot in het hart van park brengt.

Na de futuristische architectuur van Brasilia komen we toe in Chapada dos Veadeiros, een schitterend park, gevuld met watervallen, palmbomen en canyons, dat we gedurende verschillende dagen verkennen.
Olinda is één van de best bewaarde en mooiste koloniale steden van het land.
De stranden van Jericoacoara zijn ideaal geschikt voor een strandwandeling of om te zwemmen.
Vanuit ‘Jeri’ rijden we met speciale voertuigen langs stranden naar onze volgende bestemming:
Lençóis de Maranhenses. Dit uitgestrekt gebied is bedekt met enorme duinen, en tussenin liggen meren, wat voor een prachtig schouwspel zorgt.
Gedurende 3 dagen maken we een trekking door dit sublieme gebied die niemand snel zal vergeten.

We reizen verder naar São Luis, een relaxte stad met een mooi bewaard koloniaal centrum.
De reis wordt afgesloten in Alcântara, waar het lijkt alsof je in een ander tijdperk bent terechtgekomen.

 

 

Programma

Dag 1 – 01.08 Brussel – Salvador

Internationale vlucht vanuit Brussel via Lissabon naar Salvador.

Dag 2 – 02.08 Salvador

Aankomst in Salvador, zonder twijfel één van de meest boeiende steden in Brazilië. Het historisch centrum, met de steile straten, kleurrijke koloniale gebouwen en kerken en relaxte sfeer, vormt een ideale introductie van het grootste land van Latijns-Amerika (5de grootste land ter wereld). Vaak zie je hier groepen caipoeira aan het werk, een mix van dans en schaduwgevecht die door heel wat Brazilianen wordt uitgeoefend.

Dag 3 – 03.08 Salvador – Lençóis

Met onze privébus rijden we richting binnenland, naar Braziliaanse normen een bescheiden rit.
We bevinden ons nu op 770m hoogte, aan de rand van het Nationale Park Chapada Diamantina.
Lençóis is één van de mooiste en best bewaarde stadjes in het binnenland van Brazilië, dat destijds werd opgericht omwille van de diamanten die in deze regio werden gevonden.

460 km – 6 u rijden

Dag 4 – 04.08 Chapada Diamantina

’s Morgens ontmoeten we onze lokale gids, die gedurende drie dagen met ons de meest spectaculaire berglandschappen van Brazilië zal verkennen. Vanuit Lençóis rijden we het Nationale Park van Chapada da Diamantina binnen. De temperaturen zijn hier omwille van de relatieve hoogte wat milder dan aan de kust. De komende twee nachten slapen we in eenvoudige accommodatie in het park. Individuele kamers zijn hier geen optie, het sanitair is gedeeld.
We wandelen iedere dag gemiddeld 5 uur.

Dag 5 – 05.08 Chapada Diamantina

We bevinden ons aan het Sincora massief, dat uit een reeks bergen en plateaus bestaat. Vanuit verschillende zichtpunten kunnen we ons een idee vormen van de enorme uitgestrektheid. De vele rivieren en watervallen die we onderweg tegenkomen zijn ideaal om te zwemmen.
De fauna en flora, in combinatie met de berglandschappen, die uniek zijn in Brazilië, maken dit park zo bijzonder.

Dag 6 – 06.08 Chapada Diamantina

De schuwe en goed gecamoufleerde jaguar kent hier zijn natuurlijke habitat. Herten, verschillende soorten apen, macaws (de grootste papegaaisoort die er bestaat), quati (een kleine karnivoor met een lange staart), gordeldier en reuzenmiereneter zijn enkele andere inwoners van het park.
Na twee nachten in wat primitievere omstandigheden te hebben verbleven, slapen we vanavond opnieuw in een comfortabele pousada in Lençóis, die we reeds kennen van dag 4.

Dag 7 – 07.08 Lençóis – Brasilia

We rijden terug naar Salvador om via een binnenlandse vlucht Brasilia te bereiken. De Braziliaanse hoofdstad werd in de jaren ’50 uit het niets gebouwd in ‘the middle of nowhere’. Intussen telt de stad meer dan 2,5 miljoen inwoners, alle belangrijke overheidsgebouwen van het land bevinden zich hier.
We overnachten in een comfortabel hotel aan de rand van de stad.

460 km – 6 u rijden / Salvador – Brasilia 2 u vliegen

Dag 8 – 08.08 Brasilia

Oscar Niemeyer is de Braziliaanse architect heeft vele van de iconische gebouwen die de stad rijk is op zijn naam staan. Niemeyer is ook gekend voor het ontwerp van het VN-gebouw in New York City. We verkennen Brasilia, met zijn brede lanen, unieke kathedraal, Nationaal Congres en andere gebouwen die er, ondanks ze 70 jaar oud zijn, nog steeds futuristisch uitzien.
In de namiddag rijden we naar Alto Paraíso de Goías, gelegen aan de rand van het fantastische Nationale Park Chapada dos Veadeiros.

230 km – 3 u rijden

Dag 9 – 09.08 Chapada dos Veadeiros

Met een deskundige lokale gids verkennen we gedurende twee dagen het park, dat een werelderfgoed Unesco site is. Vandaag wandelen we langs en door een canyon, met heel wat watervallen onderweg. Op verschillende plekken kan er gezwommen worden, een welkome verfrissing na de inspanningen.
Apen, miereneters, gordeldieren, wolven, jaguars, en heel wat vogelsoorten hebben hier hun thuis.

Dag 10 – 10.08 Chapada dos Veadeiros

Vandaag bezoeken we een aantal grotere watervallen zoals Santa Barbara en Couros.
Krachtige watervallen die grote pools hebben gevormd, ideaal om even in te duiken. We ontdekken de afwisselende vegetatie, waaronder verschillende types palmbomen.
We sluiten de dag af in Vale da Lua. Erosie van miljoenen jaren heeft hier een landschap met een buitenaardse atmosfeer gecreëerd.

Dag 11 – 11.08 Recife – Olinda

Vanuit Brasilia vliegen we naar Recife, een grote stad aan de Atlantische kust gelegen. Deze populaire badplaats trekt heel wat Braziliaanse toeristen aan. Wij rijden meteen door naar het veel kleinere en rustig gelegen Olinda. In dit uitzonderlijk goed bewaard koloniaal stadje verblijven we de komende twee nachten op een originele plek.

230 km – 3 u rijden / Brasilia – Recife 2,5 u vliegen

Dag 12 – 12.08 Olinda

Verkenning van het gezellige historische centrum van Olinda, met zijn kleurrijke gebouwen, talrijke kerken, en galerijen. We bezoeken verschillende workshops, op één van de vele pleinen zal er muziek zijn, zowel overdag als ’s avonds. Het uitgestrekte klooster van São Bento is een bezoek meer dan waard.
’s Avonds eten we in één van de vele uitstekende restaurants die je hier terugvindt en proberen we een regionaal gerecht.

Dag 13 – 13.08 Olinda – Jericoacoara

Vanuit Recife bereiken we via een binnenlandse vlucht Fortaleza, de grootste kuststad van Noord-Brazilië.
Net op tijd voor een Caipirinha en een zonsondergang bereiken we Jericoacoara, gelegen op een afgelegen locatie aan de kust. De komende twee nachten slapen we op een rustige plek net buiten het centrum.

Brasilia – Recife 1 u vliegen / 300 km – 4,5 u rijden

Dag 14 – 14.08 Jericoacoara

Geen bezoek aan Brazilië is compleet zonder minstens één strand te hebben bezocht. Geen betere plek denkbaar dan ‘Jeri’, met zijn uitgestrekte stranden ideaal om te zwemmen, te wandelen of gewoon te relaxen.
Eénmaal het donker is, worden de vele kleine straatjes gezellig verlicht en is er een ruime keuze aan bars en restaurants.

Dag 15 – 15.08 Jericoacoara – Lençóis de Maranhenses

De verplaatsing die we vandaag maken zal niemand teleurstellen.
In plaats van via geasfalteerde weg onze route verder te zetten, gaan we met speciaal voorziene voertuigen verder noordelijk tot aan Lençóis de Maranhenses. We rijden over het strand, door duinen en langs lagunes, onderweg zien we heel wat vogels. Onze ervaren chauffeurs, die het terrein zeer goed kennen, brengen ons op een veilige manier naar onze volgende bestemming.

390 km – 8 u rijden

Dag 16 – 16.08 Lençóis de Maranhenses

We ontmoeten het team dat ons de komende 3 dagen zal vergezellen. Enthousiaste lokale gidsen die ervoor zullen zorgen dat alles zo vlot en comfortabel mogelijk verloopt. We starten met onze voertuigen, die speciaal ontworpen zijn om door het (soms diepe) zand te rijden, verschillende keren steken we water over.
Eénmaal we het gebied van Lençois betreden zien we enorme duinen zover we kunnen zien. Het zijn de grootste duinen die je in Brazilië kan vinden. Wat Lençóis zo bijzonder maakt is dat er gedurende deze periode van het jaar overal meren worden gecreëerd.

Dag 17 – 17.08 Lençóis de Maranhenses

We starten de dag erg vroeg, in de namiddag wordt het heet, meer geschikt om te relaxen. We bevinden ons in de enige woestijn ter wereld die vers water bevat. We wandelen langs en over de duinen, en komen kleinere en grote meren tegen met helder water, die telkens geschikt zijn om te zwemmen.
In het park bevinden zich heel veel soorten reptielen, waarvan we er sommige zeker zullen tegenkomen. Verder leven hier verschillende soorten apen in de begroeiing en mangroves aan de rand van de duinen, krokodillen, en heel wat vogels.
Er bevinden zich verschillende oases in het park en net zoals gisteren overnachten we in één ervan.
Hier vind je eenvoudige accommodatie terug, de vriendelijke eigenaars zorgen voor de maaltijden.

Dag 18 – 18.08 Lençóis de Maranhenses

We gaan verder door het park en genieten van de rust en stilte, weinig plekken in de wereld kennen zo’n unieke setting als Lençóis.
In de namiddag maken we een boottocht en keren terug naar waar we onze 3-daagse tocht begonnen zijn. We sluiten dit avontuur af in een goed restaurant waar we afscheid nemen van onze lokale gids en de begeleiders.

Dag 19 – 19.08 Lençóis – São Luis

We laten Lençóis achter ons, een plek die wellicht nog lang zal nablijven. Het eerste stuk leggen we per boot af, nadien gaan we verder met privé vervoer die ons naar São Luis zal brengen.
São Luis is gelegen aan de kust en heeft een interessant koloniaal centrum dat deels gerestaureerd is.

310 km – 6 u rijden

Dag 20 – 20.08 Alcãntara

Een korte boottrip brengt ons naar het koloniaal stadje Alcãntara, waar in koloniale tijden veel plantage-eigenaars hun woonst hadden. Hier lijkt de tijd te blijven stilstaan, verlaten straten met mooie koloniale overblijfselen en nieuwsgierige locals.
De mooie zichten over de baai en ideale ligging zorgen voor een aparte sfeer.

Dag 21 – 21.08 São Luis – Brussel

Het historisch centrum van São Luis is werelderfgoed, een mix van kleurrijke prachtig gerestaureerde gebouwen, en andere bouwwerken in verval. Dit is de enige stad in Brazilië die door de Fransen werd gesticht, in 1612. Na de verkenning van de stad gaan we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Dag 22 – 22.08 Lissabon

We arriveren in Brussel via Lissabon.

 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

01.08.22         22.08.22         Beschikbaar               4.815€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Salvador
 • Internationale vlucht São Luis – Brussel
 • 3 binnenlandse vluchten
 • Alle maaltijden
 • Verplaatsingen met eigen minibus
 • Lijnbussen
 • Excursies volgens programma
 • Alle overnachtingen
 • Reisbegeleiding
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Verplichte verzekering
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Fooien

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 11 deelnemers

Betaling

Voorschot: 1415€
Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald
worden.

De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Brazilië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt geen visum nodig indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Salvador de Bahía
Vanuit São Luis naar Brussel
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen zijn E-Ticket.

Binnenlandse vluchten

Vanuit Salvador de Bahia naar Brasilia
Vanuit Brasilia naar Recife
Vanuit Recife naar Fortaleza

Privé transport

We beschikken voor de meeste trajecten over eigen vervoer met chauffeur.

Lijnbus

Enkele keren nemen we een comfortabele lijnbus.

Overnachtingen

Hotels – Guesthouses

We overnachten tijdens de reis afwisselend in hotels, guesthouses, of bungalows.
Sommige zijn erg comfortabel, andere zijn wat eenvoudiger.
Alle accommodatie werd steeds uitgekozen om zijn ideale ligging.

Chapada Diamantina 

Tijdens de 3-daagse tocht in Chapada Diamantina slapen we in eenvoudige accommodatie.
Hier wordt sanitair gedeeld en is een individuele kamer geen optie.

 • Toeslag individuele kamer: 565€

Maaltijden

Ontbijt nemen we meestal aan de accommodatie, soms nemen we het ontbijt in de omgeving van onze overnachtingsplaats.
Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen.
’s Avonds gaan we altijd op restaurant, tijdens de 3-daagse trekking bereidt onze gids de maaltijden.
Brazilië kent veel regionale gerechten, Moqueca is een typisch visgerecht met garnalen.
Aan de kust wordt veel vis gegeten, in het binnenland kom je vaker vlees tegen op het menu.

Tijdsverschil

In augustus is het in Brazilië 5 uur vroeger dan in België

Taal

De officiële taal in Brazilië is Portugees.
In het Amazonewoud bestaan nog heel wat, weinig gesproken, Indianentalen.

Klimaat

Augustus is een ideale periode om Brazilië te bezoeken.
Het is er wat minder warm (de warmste maanden zijn van november tot maart).
Gemiddelde temperatuur in augustus:

 • Brasilia 26°- 28°C
 • Salvador de Bahía 28° – 30°C
 • São Luis  30° – 32°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier terug.

Fysiek niveau

Tijdens de wandeldagen wordt er gemiddeld tussen de 4 – 6 uur per dag gewandeld over gevarieerd terrein. Tijdens de 3-daagse tocht worden er hoogteverschillen afgelegd tot 500m per dag. Hier gaan we langs watervallen en wordt er soms een rivier overgestoken.
De hogere luchtvochtigheid heeft een invloed en maakt iedere wandeling wat intenser.

Brazilië heeft alles wat je kan bedenken, behalve hoge bergen, we komen tijdens de reis nergens boven 2000m.
Een basisconditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen.
In Lençóis de Maranhenses kan het erg warm worden, hierdoor starten we tijdens de 3-daagse telkens erg

Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Er gaat tijdens de hele reis een Engels/Portugeestalige gids mee.
Klik hier voor meer informatie over je begeleider..

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Brazilië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa. Je neemt best een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn, enkel in Chapada Diamantina is dit beperkt.

Financiën – Budget

De lokale munt in Brazilië is Real (BRL).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Er zijn tijdens de reis vaak geldautomaten aanwezig.
Het is niet nodig om van thuis USD of BRL mee te nemen.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken.
Excursies zijn hier niet bijgerekend, zie verder hiervoor.

EHBO

Medische voorzieningen zijn degelijk in Brazilië.
Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden (medische kosten kunnen hoog oplopen in Brazilië).
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de gebruikte voertuigen voor bagage.
Dit kan een koffer zijn, een soepele reistas, of een rugzak.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 28l. Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Sandalen (waterbestendig)
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak)
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

A Death in Brazil: Boeiende reflectie van de Braziliaanse samenleving
Auteur: Peter Robb
Brazil: Reiservaringen door het fascinerende Brazilië – Auteur: Michael Palin
Ciudade de DeusKroniek over het dagelijks leven in de Favela’s van Rio de Janeiro – Auteur – Paulo Lins
Walking the Amazon: Boeiend verhaal van een man die alleen het volledige Amazone woud te voet doorkruist Auteur: Ed Stafford

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen. Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Brazilië - waterval
Brazilië
Brazilië - Olinda
Brazilië
Brazilië - kinderen
Brazilië
Brazilië - strand
Brazilië
Brazilië - vlag
Brazilië
Brazilië - Lençois de Marahenses
Brazilië
Brazilië - Chapada Diamantina
Brazilië
Brazilië - Olinda
Brazilië
Brazilië - Salvador
Brazilië
Brazilië - Salvador
Brazilië
Brazilië - Capoeira
Brazilië
Brazilië - Jericoacoara
Brazilië
Brazilië - Olinda
Brazilië
Brazilië - Salvador
Brazilië
Brazilië - Chapada Diamantina
Brazilië
Brazilië - Chapada Diamantina
Brazilië
Brazilië - strand
Brazilië
Brazilië - waterval
Brazilië
Brazilië - kinderen
Brazilië
Brazilië - Salvador
Brazilië
Brazilië - Chapada Diamantina
Brazilië